DE VOORDELEN VAN TRAINEN MET EEN HARTSLAGMETER.
Onze missie is het begeleiden van onze leden bij het behalen van hun persoonlijke doelstellingen op een zo effectief en innovatief mogelijke manier. Wij zien het als onze taak daarvoor alle middelen in huis te halen en onze leden daarbij te voorzien van heldere informatie. Iedere Cruncher maakt daarin zijn eigen keuzes!
Wij bieden alleen de mogelijkheden en proberen onze leden zo goed mogelijk te adviseren.
Waarom?
Al jaren worden cardio vasculaire trainingen van topsporters en serieuze recreanten gemeten door gebruik van een hartslagmeter. Hier is uit gebleken dat het meten van de hartslag tijdens de training betere resultaten oplevert, omdat er gericht gestuurd kan worden op de verschillende intensiteiten en trainingsdoelen.
Waarom ook niet!
Het meten van jouw eigen trainingsresultaten (en daardoor het sneller behalen van jouw individuele doelstellingen) is slechts een hartslagmeter van je verwijderd. Waarom zou je niet willen meten, dus weten, wat je aan het doen bent in een cardioles en daardoor, naast het plezier hebben, gestructureerd en effectief bezig zijn met het behalen van jouw doel(en)?
Je kunt dit op twee manieren doen:
- Met een eigen hartslagmeter (bestaande uit horloge en borstband, je hartslag komt dan niet op het scherm).
- Met een eigen Polar H7 hartslagband waarbij je meedoet aan de Team App op het klassikale scherm (overigens kun je met deze borstband ook werken met de Polar F-serie hartslagmeters, op de cardioapparatuur binnen onze club en met de app ‘Polar Beat’ voor je iPhone vanaf 4s). Hierbij zijn de hartslagen van alle deelnemers te zien. Het is een super leuke ervaring als iedereen de zone bereikt heeft die door de instructeur is aangegeven. Trainen met jouw hartslag zichtbaar op een scherm voelt voor de deelnemers niet aan als een wedstrijd. In de Team App worden namelijk je persoonlijke gegevens ingevoerd, zodat je alle gewenste trainingszones kunt behalen met de weerstand die jij daarvoor nodig hebt. De workload (weerstand van de fiets) wordt niet gemeten. Na iedere les krijg je direct de trainingsresultaten per email toegezonden.
De hartslagmetersets (diverse modellen en kleuren) en de Polar H7 borstband zijn te koop in de club.
Wat is eigenlijk (cardio) fitheid?
Dat is:
- Een lage rusthartslag hebben.
- Bij een lage hartslag hard (of steeds harder) kunnen werken (workload), dus hard moeten werken om de hartslag omhoog te brengen.
- Bij herstel na inspanning (hartslag boven 80%) de hartslag snel (binnen 2,5-3 minuten) naar 70% of lager kunnen brengen).
Houd er dus rekening mee dat als je nu in de situatie zit waarin:
- Jouw hartslag heel snel omhoog gaat
- Je lang die hoge hartslag kunt behouden zonder eigenlijk iets van vermoeidheid te voelen
- Jouw hartslag wel of niet snel zakt naar 70% of lager bij herstel na inspanning
Je jouw conditie nog kunt verbeteren! Want eigenlijk ben je hoge intensiteit gewend, maar daarbij heeft jouw lichaam het zwaarder dan je denkt.
Dit lijkt een gekke conclusie maar zijn feiten gebaseerd op jarenlange onderzoeken bij topsporters.
Het advies voor verbetering is hier:
Eerst inhouden en niet hoger dan 80% trainen gedurende 4-6 weken minimaal 2x per week. Dan zul je snel merken dat jouw rusthartslag omlaag gaat en je steeds harder mag en kan werken voor de gevraagde intensiteit!
Een supermooi proces.
Twijfel je over het getal van jouw maximale hartslag die door de formule 220 minus leeftijd wordt bepaald? Dit is de formule die gehanteerd wordt in ons Polar Team Systeem en in de hartslagmetersets. In dat geval adviseren wij je om contact op te nemen met jouw instructeur.
Het zou een optie kunnen zijn om een inspanningstest te doen, zodat je vast kunt stellen wat jouw werkelijke maximale hartslag is. Wij kunnen jouw gegevens vervolgens bijstellen om een zuiverder (dus nog effectievere) trainingszone te krijgen.
Een maximale hartslagtest wordt in veel gevallen eens per jaar (groten)deels door je ziektekosten verzekeraar vergoed. Via The Crunch kun je snel worden doorverwezen naar de aan The Crunch verbonden sportarts.
Voor meer informatie kun je een email sturen naar: info@thecrunch.nl.
Team App die wij gebruiken op het scherm:
De Team App geeft in kleuren en in hartslagpercentages de intensiteit weer. Dat is dus dubbel leuk en kleur is emotie, dus dat voel je!
De zone tot 60% van de maximale hartslag is Grijs
De zone tot 70% van de maximale hartslag is Blauw
De zone tot 80% van de maximale hartslag is Groen
De zone tot 90% van de maximale hartslag is Oranje
De Zone boven 90% van de maximale hartslag is Rood.
Trainingsintensiteit
Trainen tot 80% van je maximale hartslag noemen we aerobe training. Dat is een cadeautje voor je lichaam en kun je in principe iedere dag doen, omdat je in een nacht kunt herstellen.
Zodra de hartslag naar 85% en hoger gaat heeft je lichaam het zwaarder (dat merk je aan je ademhaling en het gevoel in je spieren) . Als je erg zwaar hebt getraind dan zul je hier niet in 1 dag van herstellen.
De instructeur zorgt voor een uitdagende mix van intensiteit. En let wel, uitdagend kan ook zijn dat je moet inhouden in plaats van hard werken!
Soms maakt een paar weken op de rem trappen echt het verschil tussen verbeteren van de conditie en stilstaan in jouw fysieke groei…
Kcal
We hebben 3 soorten brandstof waar ons lichaam gebruik van maakt om in leven te blijven en bij training.
- Koolhydraten (in de vorm van Glucose/Suikers)
- Vetten
- Eiwitten
Bij inspanning zal een mix hiervan ingezet worden. De hoofdmoot zal echter altijd bestaan uit koolhydraten, de gemakkelijke energie. Daarna worden de vetten aangesproken.
Om vetten te verbranden moet het lichaam iets meer moeite doen. Als laatste worden de eiwitten verbrand, echter bij dit proces ben je eigenlijk ongewenst ‘je spieren aan het opeten’.
Hoeveel kcal je verbrandt in een les hangt af van een aantal factoren. Hou in ieder geval rekening met het volgende:
- Mannen verbranden meer kcal dan vrouwen in dezelfde tijd
- De intensiteit, lengte en gewicht hebben invloed op hoeveel kcal iemand kan verbranden. Je kunt jezelf dus niet zomaar met iedereen vergelijken in dezelfde les.
- De verhouding tussen het verbranden van koolhydraten en vetten hangt af van je fitheid en je gezondheid. Hoe fitter en gezonder jouw lichaam is, hoe makkelijker het vetten als brandstof kan gebruiken in de training.
Wil je meer informatie over het trainen op hartslag of heb je vragen?
Mail naar: info@thecrunch.nl